Druk op het nummer om direct te bellen. 0113 - 50 28 55
(bereikbaar tussen 8.30-12.00 uur)

Preventie

Een gezond gebit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Helaas is gebleken dat de mondhygiëne van de jeugd verslechtert. Zo heeft meer dan de helft van de vijfjarigen cariës: gaatjes in het melkgebit. Ook signaleren tandartsen en mondhygiënisten steeds meer tanderosie bij kindergebitten. Hierbij wordt het tandglazuur aangetast en afgebroken door zuren uit dranken en voedsel. Omdat het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van een kind nog niet volledig is uitgehard, is het kindergebit extra kwetsbaar. Schade aan het gebit is niet terug te draaien en kan gevolgen hebben voor de mondgezondheid gedurende het hele leven. Door aandacht voor voeding, goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek kunnen volgens deskundigen veel gebitsproblemen voorkomen worden. Niet alleen in de vorm van schade aan het melkgebit en het blijvende gebit, maar ook in de vorm van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Fluoride

Fluoride maakt tanden sterker, maar mag om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijke onderzoek opgesteld. Als de gebitsgezondheid bij jonge kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn na voedingsadviezen en uitgebreide mondhygiëne-instructie.
  • 0 en 1 jaar: Als de eerste tandjes doorkomen: minstens één keer per dag poetsen met een zacht borsteltje en fluoridetandpasta voor kleine kinderen. Masseer ook het tandvlees zacht. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
  • 2, 3 en 4 jaar: Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
  • Vanaf 5 jaar: Tweemaal per dag poetsen met speciale ‘juniortandpasta’ of fluoridetandpasta voor volwassenen (let altijd goed op de aangegeven leeftijd). Voor kinderen tot zes jaar mag er niet meer dan 1.000 mpm fluoride in de tandpasta zitten om verkleuring van de tanden te verkomen.
  • Vanaf zeven jaar raadt de Europese Vereniging voor Tandheelkunde een dosis van 1.500 mpm fluoride aan. Dosering Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken.

Sealen

  • Nieuwe blijvende kiezen kunnen groefjes en putjes hebben. Deze zijn moeilijk schoon te poetsen, waardoor er meer kans is op gaatjes. Door kauwvlakken te ‘sealen’, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën en dus ook tegen gaatjes. Daarbij wordt een wit of doorzichtig laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht. Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien. De behandeling is pijnloos. Hoe werkt het?
  •  
  • De tandarts of mondhygiëniste maakt de kies goed schoon.
  • Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een zure vloeistof of gel. Deze etsvloeistof wordt na een korte inwerktijd weggespoten of opgezogen.
  •  
  • De tandarts of mondhygiëniste brengt met een instrument of kwastje de laklaag op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
  • Met een blauwe lamp wordt de lak hard gemaakt. De tandarts of mondhygiëniste controleert of de lak goed is aangebracht.